Retrofaringealna apsces

Autor: Clarence T. Sasaki, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: Filip Matovinović, dr. med.

Retrofaringealni apsces je nakupina gnoja u stražnjem dijelu ždrijela.

  • Retrofaringealni apsces je uzrokovan bakterijskom infekcijom.

  • Simptomi uključuju poteškoće i bol pri gutanju, povišenu tjelesnu temperaru, ukočen vrat i glasno disanje.

  • Dijagnoza se temelji na simptomima i rendgenskim snimkama ili kompjutorskoj tomografiji vrata.

  • Djeca koja dobiju brz tretman imaju dobru prognozu.

  • Absces se kirurški drenira, a antibiotici se daju kako bi se uklonila infekcija.

Retrofaringealni apsces se formira kada limfni čvorovi u stražnjem dijelu ždrijela postanu inficirani i zagnojeni. Budući da ti čvorovi počinju nestajati u dobi od 4 do 5 godina, retrofaringealni apscesi su češći kod djece u dobi od 1 do 8 godina te su rijetki kod odraslih.

Retrofaringealni apsces obično je uzrokovan bakterijskom infekcijom koja se proširila od krajnika, grla, sinusa, adenoida ili nosa. (Vidi sliku Pogled u grlo.) Mnoge infekcije uzrokovane su višestrukim bakterijama. HIV infekcija i tuberkuloza postaju sve češći uzroci kod odraslih i djece. Povreda stražnjeg dijela grla uzrokovana oštrim predmetom, kao što je riblja kost, može uzrokovati retrofaringealni apsces.

Pogled u grlo
 

Simptomi

Glavni simptomi retrofaringealnog apscesa su poteškoće i bol pri gutanju, povišena temperatura i povećanje limfnih čvorova u vratu. Glas je prigušen, a djeca mogu sliniti. Vrat može biti ukočen, a djeca mogu držati glavu pod kutom.

Absces može blokirati dišne putove, što čini disanje otežanim i glasnim, osobito kada djeca udišu (stridor). Djeca mogu ležati na leđima, nagnuti glavu i vrat prema straga i podići bradu kako bi olakšali disanje. Odrasli mogu imati jake bolove u vratu, ali ne moraju uvijek imati stridor.

Komplikacije retrofaringealnog apscesa uključuju krvarenje oko apscesa, prsnuće apscesa u dišni put (što može blokirati dišni put i pneumoniju. Grkljan (larinks) može ući u grč i još više ometati disanje. Krvni ugrušci mogu se formirati u vratnim venama vrata. Infekcija se može proširiti u prsa. Ponekad se događa raširena upala i infekcija krvotoka, što uzrokuje zatajenje organa (stanje koje se naziva septički šok).

Dijagnoza

  • X-zrake i kompjutorska tomografija

Liječnik sumnja na retrofaringealni apsces u djece koja imaju tešku, neobjašnjivu upalu grla, ukočen vrat i glasno disanje.

X-zrake i kompjutorizirana tomografija (CT) na vratu mogu potvrditi dijagnozu.

Liječenje

  • Antibiotici

  • Cijev za disanje, nakon koje je slijedi operacija za dreniranje apscesa

Većina ljudi s retrofaringealnim apscesom dobro reagira na brzo liječenje.

Prvo, bolesnicima se daju antibiotici kao što su ceftriakson ili klindamicin, intravenski.

I za djecu i za odrasle, liječnici umetnu plastičnu cjevčicu za disanje kroz usta u dušnik (traheu) kako bi održali dišni put otvorenim. Liječnici zatim zarežu apsces omogućujući drenažu gnoja.