Skolioza

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Skolioza je abnormalna zakrivljenost kralježnice.

  • Skolioza može biti prisutna pri rođenju ili se može razviti tijekom adolescencije.

  • Blagi oblici mogu uzrokovati samo blagu nelagodu, a teži oblici mogu uzrokovati kroničnu bol ili utjecati na unutarnje organe.

  • Dijagnoza se temelji na pregledu i rendgenskom snimanju.

  • Ne pogoršavaju se svi oblici skolioze, ali oni koji se pogoršavaju se moraju liječiti što je prije moguće kako bi se spriječio teški deformitet.

  • Za ispravljanje kralježnice mogu biti potrebne ortoze ili operacije.

(Vidi također Pregled poremećaja kostiju u djece.)

Skolioza je relativno česta i javlja se u 2 do 4% djece u dobi od 10 do 16 godina. Dječaci i djevojčice jednako su pogođeni. Međutim, kod djevojčica skolioza ima 10 puta veću vjerojatnost za pogoršanje i zahtijevanje nošenja ortoze ili pak za operaciju.

Skolioza može biti posljedica nasljednih uzroka, urođenih mana ili ozljeda ili se može razviti kasnije u životu, najčešće u ranoj adolescenciji. Obično se uzrok ne može identificirati (pa se stoga naziva idiopatska skolioza). Kralježnica se obično izbočuje desno kada je zakrivljenost u gornjem dijelu leđa i ulijevo kada je u donjem dijelu leđa. Rezultat je da je desno rame obično naviše položeno od lijevog. Jedan kuk može biti viši od drugog. Prsa možda nisu simetrična. Skolioza se često razvija kod djece s kifozom. Ta kombinacija se naziva kifoskolioza.

Simptomi

Blaga skolioza obično ne uzrokuje simptome. Ponekad leđa postanu bolna ili ukočena nakon što dijete sjedi ili stoji dugo vremena. Može doći do blagog ili jačeg bola.

Tijekom rutinskog fizikalnog pregleda može se otkriti blaga skolioza. Roditelj, učitelj ili liječnik mogu posumnjati na skoliozu kada se jedno od ramena djeteta čini višim od drugog ili kada dječja odjeća ne visi ravno.

Dijagnoza

  • Rendgenski snimci

Za dijagnosticiranje skolioze, liječnik traži od djeteta da se nagne naprijed u pretklon i gleda kralježnicu odostraga, jer se abnormalna zakrivljenost kralježnice može lakše vidjeti u tom položaju. Rendgenski snimci prikazati precizne kutove zakrivljenosti. Količina zakrivljenosti definirana je kao kut između dviju linija crtanih na rendgenskoj snimci kralježnice. Jedna linija proteže se od vrha najviše nagnutog gornjeg kralješka, a druga linija od dna najviše nagnutog donjeg kralješka.

Ako liječnici misle da se skolioza može pogoršati, mogu pregledati dijete nekoliko puta godišnje. Za preciznije mjerenje zakrivljenosti kralježnice mogu se koristiti posebni uređaji.

Prognoza

Brojni čimbenici doprinose vjerojatnosti pogoršanja skolioze. Što je zakrivljenost kralježnice veća, veća je vjerojatnost pogoršanja skolioze, a ima sklonost pogoršanju u ranim fazama puberteta kada se rast ubrzava. Isto tako, što se više simptoma razvija, veća je vjerojatnost da će se skolioza pogoršati. Pogoršanje skolioze može na kraju uzrokovati trajne probleme, kao što su vidljivi deformiteti ili kronična bol. Teška skolioza može čak utjecati na unutarnje organe - na primjer, deformirati i oštetiti pluća. Ponekad se skolioza može pogoršati čak i ako se simptomi nisu razvili.

Kod većine djece koja imaju skoliozu zakrivljenost ne napreduje dalje, nego ostaje mala. Međutim, liječnik ju mora redovito pratiti. Skolioza koja uzrokuje simptome, pogoršava se ili je teška možda će se morati liječiti. Što liječenje ranije počme, veća je vjerojatnost spriječavanja ozbiljnog deformiteta.

Liječenje

  • Ortoza i fizikalna terapija

  • Ponekad operacija

Ortoza ili predmet koji je oblikovan za držanje kralježnice se može nositi kako bi držao kralježnicu ravnom. Djeca također prolaze fizikalnu terapiju kako bi se spriječilo daljnje deformiranje.

U najtežim slučajevima, kralješci se moraju kirurški povezati (spinalna fuzija). Tijekom kirurškog zahvata može se umetnuti metalna šipka kako bi se kralježnica držala ravno dok se kralješci ne vežu trajno. Manje od 10% djece treba veće liječenje.

Skolioza i njezino liječenje često ometaju sliku o sebi i samopoštovanje adolescenata. Možda će biti potrebno savjetovanje ili psihoterapija.