Kava

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Kava dolazi iz korijena grmlja koji raste u južnom Pacifiku. On se uzima kao čaj ili u obliku kapsula. Smatra se da su aktivni sastojci kavalaktoni.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Kava se uglavnom za smanjenje tjeskobe, nemira ili stresa te za spavanje. Neki ljudi koriste kavu za astmu, simptome menopauze i infekcije mokraćnog sustava. Snažni znanstveni dokazi podupiru uporabu kave u smanjenju tjeskobe i za spavanje.

Moguće nuspojave

Pojedinci u Europi i Sjedinjenim Državama koji su uzimali kavu razvili su toksične učinke na jetri (uključujući zatajenje jetre). Stoga je Uprava za hranu i lijekove (FDA) zahtijevala oznaku upozorenja na proizvodima kave, a sigurnost je pod stalnim nadzorom. Neki istraživači vjeruju da je toksičnost jetre možda posljedica neprikladne pripreme ili nekvalitetne sirovine zagađene plijesnima koja sadrži toksine jetre.

Kada se kava tradicionalno priprema (kao čaj) i koristi u visokim dozama ili tijekom dugog vremenskog perioda, mogu se pojaviti ljuskasti osip (kava dermopatija), problemi s vidom, promjene u krvi (kao što je povećan broj crvenih krvnih stanica) i poremećaji kretanja (kao što je pogoršanje Parkinsonove bolesti).

Moguće interakcije s lijekovima

Kava može produljiti učinak drugih sedativa (kao što su barbiturati) i utjecati na vožnju ili druge aktivnosti koje zahtijevaju budnost.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje:: Kava