Elektrokardiografija

Autori: Michael J. Shea, MD
Thomas Cascino, MD, MSc
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Elektrokardiografija je brz, jednostavan, bezbolan postupak u kojem se električni impulsi srca pojačavaju i bilježe. Ovaj zapis, elektrokardiogram (poznat i kao EKG), pruža informacije:

  • Dio srca koji aktivira svaki otkucaj srca (pejsmejker, nazvan sinoatrijski ili sinusni čvor)

  • Putovi živčanih kondukcija srca

  • Frekvencija i ritam srca

Ponekad EKG može pokazati da je srce povećano (obično zbog povišenog krvnog tlaka) ili da srce ne prima dovoljno kisika zbog suženja u jednoj od krvnih žila koje opskrbljuju srce (koronarne arterije).

Obično se učini EKG ako se sumnja na bolesti srca. Ponekad se radi i kao dio rutinskog fizikalnog pregleda za sredovječne i starije osobe, čak i ako nemaju znakove srčanog poremećaja. Može se koristiti kao osnova za usporedbu s kasnijim EKG-om ako se razvije bolest srca.

Abnormalni srčani ritmovi i neadekvatan dotok krvi u srčani mišić mogu se pojaviti samo kratko ili nepredvidivo. Kako bi otkrili takve probleme, liječnici mogu koristiti kontinuiranu ambulantnu elektrokardiografiju, kojom se EKG bilježi kontinuirano 24 sata dok se osoba bavi normalnim dnevnim aktivnostima.

Kako se izvodi EKG

Za dobivanje EKG-a, ispitivač postavlja elektrode (male okrugle senzore koji se lijepe na kožu) na ruke, noge i prsni koš osobe. Ove elektrode ne sadrže igle i bezbolne su. Ako je prisutna gusta dlaka, područja na koja se stavljaju elektrode mogu se najprije obrijati. Ove elektrode mjere veličinu i smjer električnih struja u srcu tijekom svakog otkucaja srca. Elektrode su spojene žicama na stroj, koji proizvodi zapis (trag) za svaku elektrodu. Svako praćenje pokazuje električnu aktivnost srca iz različitih kutova. Tragovi tvore EKG. EKG traje oko 3 minute i nema rizika.