Urasle dlačice na bradi

Autor: Wendy S. Levinbook, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Do uraslih dlačica na bradi dolazi kada se kratke i oštre dlačice prilikom rasta uvijaju natrag i probijaju vašu kožu.

Ovaj poremećaj najčešće se javlja nakon brijanja, na području brade i vrata muškaraca crne rase sa kovrčavim dlačicama. Može se pojaviti i kod žena koje se briju, osobito u području prepona. Svaka urasla dlačica rezultira pojavom sitnih, umjereno bolnih prištića u čijem se centru nalazi jedva vidljiva dlačica. Može doći do pojave ožiljaka.

Liječnici dijagnosticiraju poremećaj na temelju karakteristične kliničke slike.

Liječenje

  • Pravilna tehnika brijanja i topli oblozi

  • Za upalne promjene kreme (kortikosteroidi, antibiotici, benzoil peroksid ili retinoidi) ili antibiotici uzeti na usta

Liječenje upalnih promjena uključuje prestanak brijanja i primjenu toplih obloga nekoliko puta dnevno kako bi se smirilo upaljeno područje. Urasle dlačice mogu se osloboditi sterilnom iglom.

Ako je prisutna blaga upala, liječnici ponekad preporučuju nisko potentne kortikosteroide u obliku kreme ili antibiotske kreme koje se primjenjuju izravno na upaljeno područje.

Ako je upala umjerena do teška, liječnici mogu propisati antibiotike koji se uzimaju na usta. Kreme koje sadrže benzoil peroksid i retinoide mogu biti kod blagih ili umjerenih slučajeva, ali također mogu i iritirati kožu.

U nekih pacijenata je nužno i kratkotrajno liječenje peroralnim kortikosteroidima.

Kada se ponovno nastavi s brijanjem, potrebno je primjenjivati pravilnu tehniku brijanja.

Prevencija

Najbolja prevencija je prestanak brijanja i dopustiti rast dlačica. Kada su dlačice dulje, one se ne savijaju i ne probijaju kožu.

Osobe koje ne žele imati dlačice na bradi, mogu ih se riješiti pomoću depilacijske kreme zato što kemijsko uklanjanje dlačica, za razliku od brijanja, ne potiče urasle dlačice, no njihovom primjenom može doći do iritacije kože. Također, dlačice se mogu trajno ukloniti elektrolizom ili s laserskim tretmanom.

Osobe koje se briju, prvo bi trebale navlažiti bradu i obrijati se u istom smjeru u kojem rastu dlačice. Također bi trebali izbjegavati brijanje s višestrukim potezima britvice.

Eflornitinska kreme može djelovati na usporavanje rasta dlačica.