Akutna paronihija

Autor: Chris G. Adigun, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Akutna paronihija je bakterijska infekcija tkiva oko nokta.

Kod akutnih paronihija, ulazno mjesto bakterija (najčešće Staphylococcus aureus ili streptokok) nastaje zbog zanoktice, traume tkiva oko nokta, gubitka kutikule (koža između nokta i korijena), ili kronične iritacije (najčešće uzrokovana vodom i deterdžentima). Akutna paronihija na noktima šaka češće se javlja među ljudima koji grizu nokte ili sišu prste. Na noktima stopala, infekcija često započinje uraslim noktom. Neki novi lijekovi koji se koriste za liječenje određenih vrsta raka ili suzbijanje imunološkog sustava (na primjer, nakon presađivanja organa) također ponekad uzrokuju akutnu paronihiju. Ti lijekovi su gefitinib, erlotinib, sirolimus, everolimus, vemurafenib, dabrafenib i sl.

Paronihija je obično akutno stanje, no također može biti i kronična.

Akutna paronihija razvija se uz rubove nokta. Tijekom nekoliko sati do dana, dolazi do pojeve boli, topline, crvenila i oticanja. Gnoj se obično nakuplja ispod kože uz rub nokta, a ponekad i ispod nokta. Rijetko, infekcija prodire dublje u prst šake ili stopala te može ugroziti čitav prst, ili u ekstremnim slučajevima čitavu ruku ili nogu. Ove dublje smještene infekcije uglavnom se javljaju kod ljudi koji imaju dijabetes ili druge poremećaje sa slabijom cirkulacijom.

Liječnik postavlja dijagnozu pregledom zahvaćenog prsta.

Liječenje

  • Antibiotici

  • Drenaža gnoja

U najranijoj fazi, akutna paronihija može se liječiti antibioticima (kao što su dikloksacilin, cefaleksin ili klindamicin) koji se uzimaju na usta i toplim oblozima za povećanje protoka krvi.

Ako se gnoj nakupi, mora se drenirati. Obično se na tretirano područje stavi anestetik (kao što je lidokain) i instrumentom se podiže okolna koža oko dna nokta. Rezanje kože je obično nije potrebno. Kako bi se zahvaćeno područje dreniralo, može se tijekom 24 do 48 sati umetnuti tanka gaza.