Višak vitamina C

Autor: Larry E. Johnson, MD, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Toksičnost vitamina C vrlo je rijetka. Neki uzimaju visoke doze vitamina C zato jer je vitamin C antioksidans koji štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima.

Vitamin C (askorbinska kiselina) je neophodan za stvaranje, rast i popravak kostiju, kože i vezivnog tkiva (koje veže druga tkiva i organe zajedno i uključuje tetive, ligamente i krvne žile). Također je neophodan za normalnu funkciju krvnih žila. Vitamin C pomaže u održavanju zdravih zubi i desni. Pomaže tijelu pri pasorpciji željeza, koje je potrebno za stvaranje crvenih krvnih stanica. Vitamin C također pomaže kod opeklina i rana. Dobri izvori vitamina C uključuju agrume, rajčice, krumpir, brokulu, jagode i slatke paprike. (Vidi također Pregled vitamina.)

Kao i vitamin E, vitamin C je antioksidans: štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima, koji su nusproizvodi normalne stanične aktivnosti i koji sudjeluju u kemijskim reakcijama unutar stanica. Neke od tih reakcija mogu uzrokovati oštećenje tijekom života.

Neki ljudi uzimaju visoke doze vitamina C jer je to antioksidans koji štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima. Smatra se da slobodni radikali doprinose mnogim bolestima, kao što su ateroskleroza, rak, bolesti pluća, obična prehlada, očne katarakte i gubitak pamćenja. Nije utvrđeno dali uzimanje visokih doza vitamina C ima protektivnu ulogu ili blagotvoran učinak protiv tih bolesti. Najjači su dokazi o zaštitnom učinku protiv katarakte.

Visoke doze (do sigurne gornje granice - 2.000 miligrama dnevno) vitamina C obično nisu toksične za zdrave odrasle osobe. Povremeno, više doze uzrokuju mučninu ili proljev i ometaju ravnotežu antioksidativnih aktivnosti u tijelu.