Porođaj - pregled

Autor: Raul Artal-Mittelmark, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Adam Vrbanić, dr. med.

Iako je svaki prođaj različit, većina slijedi opći obrazac. Stoga trudnica može imati opću predodžbu o tome koje će se promjene dogoditi u njezinu tijelu tijekom trudnoće te koji će se postupci činiti tijekom trudnoće. Trudnica treba donijeti neke odluke kao što je prisustvo pratnje na porođaju (npr. otac djeteta ili partner) te gdje želi roditi.

Trudnica može željeti da njezin partner prisustvuje porođaju. Poticaj i emocionalna podrška partnera mogu joj pomoći da se opusti. Osim toga, djeljenje iskustva porođaja s partnerom ima emocionalni i psihološki značaj poput stvaranja jakih obiteljskih veza. S druge strane, trudnica može preferirati privatnost tijekom poroda ili pak partner ne želi prisustvovati porođaju. Pohađanje tečaja za porođaj priprema majku i partnera za cijeli proces.

U Sjedinjenim Američkim Državama gotovo su sva djeca rođena u bolnicama, iako neke žene žele roditi kod kuće. Međutim, neočekivane se komplikacije mogu pojaviti tijekom ili neposredno nakon porođaja čak i kod žena koje su imale dobru prenatalnu skrb i trudnoću bez komplikacija. Upravo zato većina stručnjaka ne savjetuje porođaj kod kuće. Žene koje preferiraju ugodniji ambijent i manje pravila (npr. neograničen broj posjetitelja ili vrijeme posjeta) mogu izabrati specijalizirane centre za rađanje. Takvi centri pružaju intimniji porođaj, a sigurniji su od rađanja kod kuće. Takva rodilišta mogu biti u sklopu bolnice ili imati ugovor s obližnjom bolnicom. Centri za rađanje imaju medicinsko osoblje, opremu za hitne slučajeve kao i ostalu opremu poput one u bolnicama. Ako se tijekom porođaja pojave komplikacije, centri za rađanje odmah prevoze ženu u bolnicu.

Neke bolnice imaju privatne sobe u kojima žena ostaje od porođaja do otpusta iz bolnice. U takvoj sobi žena prolazi sve faze porođaja i oporavak.

Bez obzira na odluke žene o njezinoj trudnoći i porođaju, znajući što očekivati pomaže joj u pripremi za porođaj - npr. čitanje, razgovor s drugim ženama i pohađanje tečaja za porođaj.

(Vidi također Porođajne komplikacije.)