Rane

Autor: Amy H. Kaji, MD, PhD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Andrija Miculinić, dr. med.
rane

Rezove ili razderotine u tkivu, ogrebotine i rane od uboda mogu biti uzrokovane ugrizima ili drugim mehanizmima. Rane koje ne uzrokuju ugrizi, čiste su i relativno male, obično brzo zarastaju bez ikakvih poteškoća. Međutim, neke rane mogu uzrokovati opsežan gubitak krvi.

U nekim ranama, dublje strukture, kao što su živci, tetive ili krvne žile, također su ozlijeđene. Ostale rane se mogu inficirati. Komad stranog materijala (kao što je trn, staklo ili komadić odjeće) također može ostati skriven unutar rane, uzrokujući kasnije probleme kao što je infekcija.

Plitke porezotine na većini dijelova kože rijetko mnogo krvare i često sami prestaju krvariti. Porezotine na rukama i vlasištu, kao i posjekotine arterija i većih vene često jako krvare.

Jeste li znali...
  • Čak i plitke porezotine vlasišta ili vrha prsta mogu obilno krvariti.

Infekcija se može razviti kada je rana kontaminirana prljavštinom i bakterijama. Iako se svaka rana može zaraziti, infekcija je osobito vjerojatnija kod dubokih ogrebotina, koje unose prljavštinu pod kožu te kod probojnih rana (posebno onih koje su rezultat ugriza životinja ili ljudskog ugriza), koji duboko zagađuju kožu. Također, često se zaraze rane koje sadrže strani materijal. Što je rana dulje kontaminirana, to je vjerojatnije da će se infekcija razviti.

U početku rane mogu biti bolne, ali obično se bol smanjuje nakon prvog dana. Ako rez zahvaća živac ili tetivu, osoba možda neće moći u potpunosti pomicati dio tijela. Neke ozljede uzrokuju slabost ili paralizu, gubitak osjeta ili ukočenost. Ako strani materijal ostane unutar rane od uboda, dio rane blizu materijala obično je bolan kada se dodirne.

Bol koja se pogoršava dan ili više nakon ozljede često je prvi znak infekcije. Kasnije, zaražena rana postaje crvena i otečena i može istjecati gnoj. Može se razviti i vrućica.

Nekrotizirajuće infekcije kože su brzo napredujuće infekcije koje prijete zahvaćenim udovima i opasne su po život, a mogu se pojaviti čak i nakon vrlo male rane na koži.

Pružanje prve pomoći

Prvi korak u liječenju posjekotina je zaustavljanje krvarenja. Vidljivo krvarenje se gotovo uvijek može zaustaviti čvrstim stiskanjem područja krvarenja prstom ili rukom najmanje 5 minuta. Kad god je moguće, dio koji krvari treba postaviti na povišeno, iznad razine srca. Budući da podvezivanje prekida sav dotok krvi u dio tijela i lišava ga kisika, koriste se samo za vrlo teške ozljede (kao što su žrtve u ratu).

Kako bi se spriječila infekcija, uklanjaju se prljavština i čestice, a rana se pere. Otklanjaju se velike, vidljive čestice. Manja prljavština i čestice koje se ne mogu vidjeti uklanjaju se pranjem s blagim sapunom i vodom iz slavine. Prljavština i čestice koje ostaju nakon pranja često se mogu ukloniti mlazom vode iz slavine pod većim tlakom. Ne preporučuju se jača sredstva, kao što su alkohol, jod i peroksid. Ove otopine mogu oštetiti tkivo, smanjujući sposobnost cijeljenja.

Za čišćenje dubokih ogrebotina potrebno je ribanje. Ako je rana vrlo mala, može biti zatvorena određenim komercijalno dostupnim trakama. Šavovi mogu biti potrebni za duboke ili velike posjekotine. Nakon čišćenja i ako je potrebno zatvaranje rane, nanosi se antibiotska mast i zavoj.

Medicinska pomoć je potrebna u sljedećim okolnostima:

  • Ako je rez duži nego od 1/3 inča, nalazi se na licu, izgleda duboko ili ima rubove koji se razdvajaju

  • Ako se krvarenje ne zaustavi samostalno ili unutar nekoliko minuta nakon primjene pritiska

  • Ako postoje simptomi ozljede živca ili tetiva, kao što je gubitak osjećaja, gubitak pokreta ili obamrlost

  • Ako je ogrebotina duboka ili ima prljavštinu i čestice koje je teško ukloniti

  • Ako postoji ubodna rana, osobito ako je strani materijal u rani vjerojatan

  • Ako osoba nije cijepljena protiv tetanusa u posljednjih 5 godina

Kod svih rana, bilo da se liječe kod kuće ili kod liječnika, treba provjeravati moguće simptome infekcije tijekom prvih nekoliko dana nakon liječenja. Ako se pojave bilo kakvi simptomi infekcije, liječničku pomoć treba potražiti u roku od nekoliko sati.

Većina malih rana cijeli za nekoliko dana.