Sindrom neprikladne sekrecije antidiuretskog hormona (SIADH)

Autor: James L. Lewis, III, MD
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: Stjepan Šimić dr. med.

Sindrom neprikladnog izlučivanja antidiuretskog hormona (razvija se kada hipofiza pod određenim neprikladnim uvjetima oslobodi previše antidiuretskog hormona (vazopresin) uzrokujući zadržavanje tekućine u organizmu i snižavanje razine natrija u krvi razrjeđivanjem.

(Vidi također Pregled elektrolita i Pregled uloge natrija u tijelu.)

Vazopresin (također poznat kao antidiuretski hormon) pomaže regulirati količinu vode u tijelu kontroliranjem količine vode koju izlučuju bubrezi. Vazopresin smanjuje izlučivanje vode putem bubrega. Rezultat toga je zadržavanje vode u tijelu što razrjeđuje razinu natrija u tijelu. Niska razina natrija se naziva hiponatrijemija.

Hipofiza prikladno proizvodi i oslobađa vazopresin kada se volumen krvi (količina tekućine u krvnim žilama) ili krvni tlak spuste ili kada razina elektrolita (kao što je natrij) postane previsoka.

Izlučivanje vazopresina se smatra neprikladnim ako se dogodi kada

Kada se vazopresin izlučuje u tim situacijama tijelo zadržava previše tekućine, a razina natrija u krvi se smanjuje.

Uzroci

Mnoga stanje povećavaju rizik razvoja SIADH-a. SIADH može rezultirati kada se vazopresin proizvodi izvan hipofize što se događa kod nekih plućnih i drugih vrsta raka. SIADH je čest u starijoj populaciji starijim i prilično je čest među hospitaliziranom populacijom.

SIADH ima dugačak popis mogućih uzroka koji obično zahtijevaju dodatne testove za otkrivanje.

Što uzrokuje SIADH?

Vrsta poremećaja

Primjeri

SIADH = sindrom neodgovarajućeg izlučivanja antidiuretskog hormona.

Mozak ili živčani sustav

Apscesi u mozgu

Krvarenje (hemoragija) unutar slojeva tkiva koji prekrivaju mozak

Encefalitis (upala mozga)

Guillain-Barréov sindrom

Ozljeda glave

Poremećaji hipotalamusa uključujući tumore (rijetki)

Meningitis

Moždani udar

Tumori

Pluća

Akutna respiratorna insuficijencija

Upala pluća

Tuberkuloza

Tumori

Rak mozga

Rak pluća

Limfom

Rak gušterače

Rak tankog crijeva

Drugo

Operacija

Pothranjenosti

Simptomi

Simptomi SIADH-a su uglavnom oni koji su povezani s niskom razinom natrija u krvi (hiponatrijemija) koja ga prati. Simptomi uključuju tromost i zbunjenost.

Dijagnoza

  • Testovi krvi i urina

Liječnici sumnjaju na SIADH na temelju pacijentovih okolnosti i simptoma.

Testovi krvi i urina se provode kako bi se izmjerila razina natrija i kalija te kako bi se odredila koncentracija krvi i urina (osmolalnost). Liječnici također isključuju druge moguće uzroke viška vazopresina (kao što su bol, stres, lijekovi ili rak).

Kada se dijagnosticira SIADH liječnici pokušavaju identificirati uzrok i zbrinuti ga kako bi se razina natrija polako vratila u normalu.

Liječenje

  • Ograničenje unosa tekućine

Liječnici ograničavaju unos tekućine i po mogućnosti liječe uzrok. Ljudi sa SIADH-om trebaju dugoročno liječenje hiponatrijemije.

Ponekad se daju intravenske tekućine uključujući tekućine koje sadrže vrlo visoke koncentracije natrija (hipertonična fiziološka otopina). Takvi tretmani se moraju davati pažljivo kako bi se izbjeglo brzo povećanje razine natrija.

Ako se razina natrija u krvi nastavi smanjivati ili se ne povećava unatoč ograničenju unosa tekućine liječnici mogu propisati lijekove kao što su demeklociklin ili litij koji smanjuju učinak vazopresina na bubrege ili lijekove kao što su konivaptan i tolvaptan koji blokiraju vazopresinske receptore i spriječavaju da bubrezi reagiraju vazopresin.