Atopijski dermatitis (Ekcem)

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Atopijski dermatitis (obično se naziva ekcem) je kronična, upala gornjih slojeva kože praćena svrbežom koja se često razvija kod osoba koje imaju peludnu hunjavicu ili astmu i kod osoba kod kojih članovi obitelji boluju od tih navedenih stanja.

 • Atopijski dermatitis je vrlo čest, osobito u razvijenim zemljama i među ljudima koji imaju sklonost razvoju alergije.

 • Dojenčad ima sklonost razvoja crvenog, secernirajućeg, krustoznog osipa na licu, u vlasištu, šakama, rukama, stopalima i nogama.

 • Starija djeca i odrasli imaju sklonost razvoja jednog ili nekoliko promjena na koži, najčešće na šakama, nadlakticama, u lakatnoj jami ili u području iza koljena.

 • Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju izgleda osipa i na anamnestičkim podacima.

 • Liječenje uključuje održavanje kože vlažnom, izbjegavanje provocirajućih čimbenika, primjenu kortikosteroida na kožu, a ponekad i fototerapiju ili imunomodulirajuće lijekove.

(Također vidi Pregled dermatitisa.)

Atopijski dermatitis je jedna od najčešćih bolesti kože, osobito u urbanim područjima ili razvijenim zemljama, a pogađa oko 20% djece ili adolescenata i 1 do 3% odraslih u razvijenim zemljama. Većina bolesnika razvija poremećaj prije dobi od 5 godina, a mnogi od njih ga razvijaju prije dobi od 1 godine. Atopijski dermatitis koji se razvija tijekom djetinjstva često nestaje ili se uvelike smanjuje u odrasloj dobi.

Liječnici ne znaju što uzrokuje atopijski dermatitis, ali je povezano s genima i često se pojavljuje u obiteljima, zajedno s pojavom astme i peludne hunjavice. Atopijski dermatitis nije alergija na određenu tvar, ali atopijski dermatitis povećava vjerojatnost razvoja astme i peludne hunjavice (što liječnici nazivaju atopijskom trijadom). Atopijski dermatitis nije zarazan.

Mnoga stanja mogu potaknuti pojavu atopijskog dermatitisa, uključujući emocionalni stres, promjene temperature ili vlažnosti, prisutnost bakterije Staphylococcus aureus na koži, određene čestice u zraku (kao što su grinje, plijesni i perut), neki proizvodi za njegu kože (kao što su kozmetika, mirisi, grubi sapuni), znojenje i kontakt s odjećom koja iritira (osobito vunom). Kod neke dojenčadi, alergije na hranu mogu provocirati atopijski dermatitis.

Simptomi

Atopijski dermatitis obično počinje kod dojenčadi (najčešće kod mlađih od 4 mjeseca).

U ranoj (akutnoj) fazi, crvena, secernirajuća i područja prekrivena krastama, a ponekad su vidljivi i mjehuri. Ova faza traje 1 do 2 mjeseca.

U kroničnoj (kasnijoj) fazi, grebanje i trljanje stvara područja koja izgledaju suho i lihenificirano.

Kod dojenčadi, osip na licu se proširio na vrat, vlasište, šake,ruke, ruke, stopala i noge. Velika područja tijela mogu biti zahvaćena.

Kod starije djece i odraslih, osip se često javlja (i ponavlja) samo na jednom ili nekoliko mjesta, osobito na prednjem dijelu vrata, unutarnjim naborima laktova i području iza koljena.

Iako se boja, intenzitet i područje na kojem se pojavio osip razlikuju, osip je uvijek praćen intenzivnim osjećajem svrbeža. Kod starije djece i odraslih, intenzivan svrbež je glavni simptom. Svrbež često dovodi do nekontroliranog grebanja, što pokreće ciklus svrbež-grebanje-svrbež koji samo pogoršava problem. Kontinuirano grebanje uzrokuje zadebljanje kože (lihenifikaciju).

Komplikacije

Grebanje i trljanje također mogu ozlijediti kožu, ostavljajući otvorenu ranu za ulazak bakterija i nastanak infekcije kože, tkiva koje se nalazi ispod kože, i obližnjih limfnih čvorova. Široko rasprostranjena upala i ljuskanje kože (eksfolijativni dermatitis) se također može razviti.

U osoba s atopijskim dermatitisom, infekcija sa herpes simplex virusom, koja se kod ostalih manifestira zahvaćenim malim područjem kože sa sitnim, blago bolnim mjehurima, može uzrokovati ozbiljnu bolest s raširenim dermatitisom, pojavom mjehura i visokom temperaturom (herpetični ekcem).

Osobe s atopijskim dermatitisom također mogu razviti virusne infekcije kože (poput uobičajenih bradavica i molluscum contagiosum) i gljivičnih infekcija kože.

Osobe koje su imale dugotrajni atopijski dermatitis mogu razviti zamućenje očne leće (kataraktu) u njihovim 20-im ili 30-im godinama.

Dijagnoza

 • Pojava osipa i anamnestički podaci o obitelji

 • Ponekad kožni testovi ili testovi iz krvi

Liječnik postavlja dijagnozu atopijskog dermatitisa na temelju tipičnog izgleda osipa i podataka o tome imaju li drugi članovi obitelji alergije.

Ponekad, liječnici rade ubodne kožne testove ili rade testove iz krvi (radioalergosorbent test [RAST]) kako bi utvrdili koje tvari mogu isprovocirati napadaje.

Prognoza

Pojava atopijskog dermatitisa postaje sve rjeđa nakon što dijete navrši 5 godina. Međutim, recidivi su uobičajeni tijekom adolescencije i u odrasloj dobi. Djevojke i osobe koje su u ranoj dobi razvile atopijski dermatitis, imaju teški oblik bolesti, imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu i imaju rinitis ili astmu , imaju veću vjerojatnost da će imati atopijski dermatitis dulje vrijeme. Čak i kod tih osoba, atopijski dermatitis često se izliječi ili se rjeđe pojavljuje. S obzirom da su simptomi atopijskog dermatitisa vidljivi i ponekad onemogućavajući, djeca mogu razviti dugotrajne emocionalne probleme jer se suočavaju s izazovom življenja s bolešću tijekom godina razvoja.

Prevencija

Izbjegavanje kontakta s tvarima za koje je poznato da iritiraju kožu ili hrane na koju je osoba osjetljiva kako bi se spriječila pojava osipa.

Određene mjere mogu pomoći u smanjenju izloženosti zajedničkim provocirajućim čimbenicima u kućanstvu:

 • Korištenje jastuka od sintetičkih vlakana i nepropusnih prekrivača za madrace

 • Pranje posteljine u vrućoj vodi

 • Uklanjanje tapeciranog namještaja, mekih igračaka, tepiha i kućnih ljubimaca (radi smanjenja grinja i peruti)

 • Korištenje zračnih cirkulatora opremljenih visokoučinkovitim filtrima čestica (HEPA) u spavaćim sobama i drugim prostorima za stanovanje.

 • Korištenje odvlaživača u podrumima i drugim slabo provjetrenim, vlažnim prostorijama (radi smanjenja plijesni)

 • Primjena antibiotika mupirocina u nosnicama i primjena kupki s razrijeđenim bjelilom kako bi se smanjio broja S. aureusa na koži, čime bi se smanjila težina atopijskog dermatitisa

Bolesnici bi također trebali smanjiti razinu svog emocionalnog stresa.

Liječenje

 • Mjere za ublažavanje svrbeža

 • Ponekad kortikosteroidi, imunomodulirajući lijekovi ili fototerapija

Ne postoji lijek, ali svrbež se može ublažiti s lokalnom terapijom ili lijekovima koji se uzimaju na usta. Tretmani za smanjenje svrbeža obično se mogu primjenjivati kod kuće, ali bolesnici koji imaju eksfolijativni dermatitis, celulitis, ili herpetički ekcem će morati biti hospitalizirani.

Određene mjere za njegu kože su korisne:

 • Korištenje nadomjestaka za sapun umjesto uobičajenog sapuna

 • Održavanje kože vlažnom, bilo s komercijalnim hidratantnim sredstvima (emolijensima) ili s vazelinom nakon izlaganja vodi

 • Nanošenje emolijensa odmah nakon kupanja, dok je koža još uvijek vlažna

 • Kupanje samo jednom dnevno

 • Kupanje u vodi s dodatkom koloidne zobene kaše

 • Suhu kožu poprskajte ili potapkajte, umjesto da je trljate.

Roditelji bi trebali skratiti nokte kod djece kako bi minimalizirali grebanje i tako smanjili rizik od nastanka infekcije. Ukoliko se infekcija razvije, antibiotici se mogu davati na usta, aplicirati na kožu ili oboje.

Specifično liječenje uključuje primjenu kortikosteroidne masti ili kreme. Kako bi se ograničila primjena kortikosteroida u osoba koje se liječe dulje vrijeme (jer dugotrajna upotreba kortikosteroida može dovesti do stanjenja kože), liječnici ponekad zamjenjuju kortikosteroide vazelinom ili nekortikosteroidnim opcijama za liječenje ekcema, tijekom tjedan dana ili dulje. Masti ili kreme koje sadrže imunomodulatorske lijekove, kao što su takrolimus ili pimekrolimus, također su korisne i mogu ograničiti potrebu za dugotrajnom upotrebom kortikosteroida. Neki liječnici najprije propisuju takve lijekove (na primjer, crisaborol mast).

Fototerapija (izlaganje ultraljubičastom svjetlu) može pomoći, osobito terapija uskopojasnog ultraljubičastog B svjetla.

Kod težih slučajeva, korisne su vlažne obloge (kortikosteroid ili imunomodulator se nanosi na vlažnu kožu, omota se prvo vlažnim, a potom i suhim slojem). Također, imunološki sustav može biti suprimiran ciklosporinom, azatioprinom ili mofetil-mikofenolatom koji se uzimaju na usta, ili injekcijama bioloških lijekova, poput dupilumaba.

Herpetični ekcem liječi se antivirusnim lijekom aciklovirom.