Frakturirani, klimavi zubi

Autor: Michael N. Wajdowicz, DDS
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

Frakturirani, olabavljeni ili izbijeni zubi su neki od hitnih dentalnih problema koji zahtijevaju brzu obradu. Zubi su obično frakturirani (slomljeni), olabavljeni ili izbijeni pri jakom udarcu u usta. Ponekad se parodontni zubi slome ili olabave žvakanjem.

Frakturirani zubi

Gornji prednji zubi skloni su ozljedama i lomovima. Osoba koja ima kratku, oštru bol tijekom žvakanja ili dok jede nešto hladno može imati nepotpun prijelom zuba bilo gdje u ustima. Sve dok je zub samo napuknut i komad se nije odvojio, stomatolog često može ispraviti problem jednostavnim ispunom. Za opsežnije frakture može biti potrebna krunica, sa ili bez liječenje korijenskog kanala.

Ako zub nije osjetljiv na hladan zrak ili vodu nakon ozljede, najvjerojatnije je oštećena samo tvrda vanjska površina (caklina). Čak i ako je caklina blago otkrhnuta, hitno liječenje nije potrebno. Prijelomi srednjeg sloja zuba (dentina) obično su bolni kada su izloženi zraku i / ili hrani, pa ljudi s takvim frakturama traže brzu stomatološku skrb. Ako fraktura utječe na najdublji dio zuba (pulpa), na mjestu prijeloma pojaviti će se crvena mrlja i često krv. Liječenje korijenskog kanala može biti potrebno kako bi se uklonila preostala povrijeđena pulpa prije nego što uzrokuje jaku bol.

Slojevi zuba
Olabavljeni zubi

Ako ozljeda olabavi zub u alveoli ili ako okolno tkivo puno krvari, osoba treba odmah posjetiti stomatologa, jer se korijen ili alveola može slomiti. Olabavljeni zub koji se reponira i stabilizira brzo ostaje stalno na mjestu. Klimavi mliječni zubi u fronti se često uklanjaju kako bi se spriječila šteta na postojećim trajnim zubima.

Izbijeni zubi

Osobe kojima je izbijen mliječni ili trajni zub trebaju odmah posjetiti najbližeg stomatologa. Izbijeni mliječni zubi ne bi trebali biti reimplantirani jer mogu biti inficirani i reimplantiranje tih zuba može ometati erupciju trajnih zuba. Međutim, izbijeni trajni zub zahtijeva hitno liječenje.

Ako je moguće, trajni zub treba odmah smjestiti natrag u svoju alveolu (bez dodirivanja korijena). Ako osoba ne može vratiti zub u svoju alveolu, zub treba umotati u navlaženi papirnati ručnik ili, bolje, staviti u čašu mlijeka za transport zubaru. (Mlijeko osigurava dobro okruženje za njegu zuba.) Ako je osoba svjesna i nije vjerojatno da će aspirirati ili progutati zub, zub se može staviti u usta tijekom prijevoza do stomatološke ordinacije. Zub se može lagano isprati pod hladnom vodom 10 sekundi, ali ne smije se trljati, jer ribanje može ukloniti tkivo na korijenu koje je potrebno za ponovno pričvršćivanje zuba.

Ako se zub ne može pronaći, možda je udahnut (aspiriran) ili slučajno progutan. Rendgenski snimak prsnog koša može se obaviti kako bi se tražio zub u plućima, ali progutani zub je bezopasan, a rendgen se uglavnom ne radi kako bi se tražio zub u probavnom traktu. Osobe s izbijenim zubima koji se reimplantiraju obično uzimaju antibiotik nekoliko dana. Ako je zub došao u kontakt s prljavštinom, liječnik će obično procijeniti status imunizacije tetanusom te osobe.

Ako se izbijeni trajni zub reimplantira unutar 30 minuta do 1 sat, vjerojatnost da će se ponovno srasti s alveolom je dobra. Nakon 30 minuta, što je duže zub izvan alveole, to je manja šansa za dugoročni uspjeh. Stomatolog obično zub poveže sa susjednim zubima 7 do 10 dana. Ako je kost oko zuba također slomljena, zub će možda morati biti povezan 6 do 10 tjedana. Replantirani zubi s vremeno trebaju endodontsko liječenje kanala.

Jesi li znao...
  • Posuda s mlijekom može se koristiti za transport izbijenog zuba do stomatologa.

Više informacija

  • Mouth Healthy