Cervicitis

Autor: Oluwatosin Goje, MD, MSCR
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Cervicitis je upala cerviksa (donji, uski dio maternice koji se otvara u vaginu). Može biti uzrokovana infekcijom ili nekim drugim stanjem.

 • Cervicitis je često uzrokovan spolno prenosivom bolesti, ali može biti i posljedica drugih stanja.

 • Najčešći simptomi su neobičan iscjedak iz vagine i vaginalno krvarenje između menstruacija ili nakon spolnog odnosa, ali žene ne moraju imati nikakve simptome.

 • Ako simptomi ukazuju na infekciju grlića maternice, liječnici koriste obrisak za dobivanje uzorka iz vrata maternice koji se testira na mikroorganizme koji mogu uzrokovati infekciju.

 • Ženama se prvi put daju antibiotici koji su učinkoviti protiv klamidijskih infekcija i gonoreje (najčešćih uzroka).

Cervicitis se može proširiti prema gore iz vrata maternice i proširiti se na sluznicu maternice (uzrokujući endometritis) i druge reproduktivne organe (uzrokujući upalnu bolest zdjelice).

Uzroci

Ako se cervicitis pojavi iznenada uglavnom je uzrokovan infekcijom. Ako je prisutan dulje vrijeme (kroničan), obično nije uzrokovan infekcijom.

Infekcije koje obično uzrokuju cervicitis uključuju seksualno prenosive bolesti poput

 • Klamidijske infekcije uzrokovane bakterijom Chlamydia trachomatis (najučestalije)

 • Gonoreja uzrokovana bakterijom Neisseria gonorrhoeae (druga po učestalosti)

 • Genitalni herpes uzrokovan herpes simpleks virusom

 • Infekcija bakterijom Mycoplasma genitalium

Infekcije vagine (npr bakterijska vaginoza i trihomonijaza) također mogu utjecati na cerviks. Često se mikroorganizam koji uzrokuje cervicitis ne može identificirati.

Drugi uvjeti koji mogu uzrokovati cervicitis. Oni uključuju

 • Ginekološki postupci

 • Predmeti (kao što su dijafragme) koji su ostavljeni u vagini predugo

 • Kemikalije korištene prilikom ispiranja vagine ili u kontracepcijskim kremama

 • Kod žena alergičnih na lateks, kondomi od lateksa

Simptomi

Cervicitis ne mora uzrokovati nikakve simptome. Kada ih uzrokuje, najčešći su neobičan (ponekad žuto-zeleni i gnojni) iscjedak iz vagine i vaginalno krvarenje između menstruacija ili nakon spolnog odnosa. Neke žene imaju bol tijekom spolnog odnosa, mokrenja ili oboje. Područje oko otvora vagine može biti crveno i nadraženo, kao i sama vagina.

Žene mogu imati i druge simptome, ovisno o uzroku cervicitisa. Na primjer, ako je uzrok upalna bolest zdjelice ili infekcija herpes simpleks virusom, žene mogu imati povišenu temperaturu i bol u donjem dijelu trbuha.

Žene se često ponovno zaraze.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

 • Ispitivanja uzoraka uzetih iz područja vrata maternice

Žena treba posjetiti svog liječnika ako ima stalan, neuobičajen vaginalni iscjedak, krvarenje iz vagine nevezano za menstruaciju ili bol tijekom spolnog odnosa. Međutim, s obzirom da cervicitis često ne uzrokuje simptome, može se dijagnosticirati tijekom rutinskog pregleda zdjelice.

Ako simptomi ukazuju na cervicitis, liječnici rade zdjelični pregled. Provjeravaju prisutnost iscjetka iz cerviksa i dodiruju cerviks štapićem sa pamučnim vrhom kako bi vidjeli da li lako prokrvari. Ako je prisutan gnojni iscjedak i ako cerviks lako krvari, vjerojatno je riječ o cervicitisu.

Ako simptomi ukazuju na upalnu bolest zdjelice, liječnici koriste obrisak za dobivanje uzorka iz grlića maternice koji se testira na mikroorganizme koji mogu uzrokovati spolno prenosive bolesti (kao što su gonoreja, klamidija ili Trichomonas infekcija) ili bakterijsku vaginozu.

Liječenje

 • Na početku obično antibiotici

 • Ako je infekcija uzrokovana virusom herpes simpleks, antivirusni lijekovi

Ako se cervicitis pojavio iznenada, većini žena se daju antibiotici koji su učinkoviti protiv klamidijskih infekcija i gonoreje, osobito ako imaju čimbenike rizika za spolno prenosive bolesti (kao što su dob do 25 godina, novi seksualni partner ili više partnera ili nekorištenje zaštite tijekom seksa).

Liječenje cervicitisa sastoji se od sljedećeg:

Kada se uzrok otkrije, liječnici sukladno tome prilagođavaju lijekove.

Ako je uzrok seksualno prenosive bolesti bakterija (poput klamidijke infekcije i gonoreje) seksualne partnere treba testirati i liječiti istodobno. Žene bi se trebale suzdržavati od seksualnog odnosa sve dok infekcija nije izliječena i kod njih i kod njihovih seksualnih partnera.

Ako je uzrok virus herpes simplex, infekcija obično traje cijeli život. Antivirusni lijekovi mogu kontrolirati, ali ne i izliječiti ovu infekciju.

Nakon liječenja u trajanju od 3 do 6 mjeseci, sve žene se ponovno testira kako bi se utvrdilo da li je infekcija iskorijenjena ili je pod kontrolom.