Pemfigoid sluznice

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Ena Sušić, dr. med.

Pemfigoid sluznice je autoimuni poremećaj kod kojeg se stvaraju ožiljci spojnice i rožnice.

  • Oči postaju crvene, zatim spojnica ožiljkava, trepavice se okreću prema unutra, a rožnica postaje zamagljena, blokirajući vid.

  • Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma i rezultata pregleda oka i obično se potvrđuje biopsijom spojnice.

  • Mogu se upotrijebiti umjetne suze, trepavice okrenute prema unutra se mogu ukloniti, a nekim ljudima su potrebni lijekovi koji potiskuju imunološki sustav.

(Vidi također Pregled poremećaja spojnice i bjeloočnice.)

Pemfigoid sluznice je autoimuni poremećaj (neispravan imunološki sustav tijela koji uzrokuje da tijelo napada vlastita tkiva). Uzrokujući upalu koja počinje u spojnici (membrana koja oblaže vjeđe i prekriva bijeli dio oka).

Simptomi

Kod ljudi s pemfigoidom sluznice, oba oka su zahvaćena, isprva postaju crvena. Kasnije se spojnica skuplja, što otežava pomicanje gornje ili donje vjeđe od oka. Mnogo kasnije, oči postaju suhe.

Rožnica (prozirni sloj ispred šarenice i zjenice) može postati mutna, sprečavajući da svjetlost dopre do mrežnice i smanjujući vid.

Spojnica se može ožiljno promijeniti i smanjiti se, uzrokujući okretanje trepavica prema unutra (vidi trihijaza) i dalje oštetiti rožnicu.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena simptoma

  • Pregled očiju

  • Biopsija spojnice

Liječnici obično posumnjaju na dijagnozu pemfigoida sluznice na temelju simptoma osobe i rezultata pregleda očiju, uključujući pregled s procjepnom svjetiljkom (biomikroskopom) (instrument koji omogućuje liječniku pregled očiju pod velikim povećanjem). Dijagnoza se obično potvrđuje biopsijom spojnice. U ovoj vrsti biopsije, uzima se uzorak spojnice te se ispituje pod mikroskopom.

Liječenje

  • Umjetne suze

  • Uklanjanje trepavica

  • Ponekad lijekovi

Osobe s pemfigoidom sluznice mogu koristiti umjetne suze, a liječnici mogu ukloniti trepavice okrenute prema unutra (na primjer, čupanjem, smrzavanjem ili paljenjem strujom) kako bi se olakšali simptomi i spriječile neke komplikacije. Ako bolest napreduje, potreban je lijek koji potiskuje imunološki sustav, kao što je dapson, metotreksat, mofetilmikofenolat ili ciklofosfamid.