Herpes simpleks keratitis

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.,
Prijevod: Aida Kasumović, dr. med.i Nikolina Zrakić, dr. med.

Herpes simpleks keratitis je infekcija oka koja zahvaća rožnicu (prozirni sloj ispred šarenice i zjenice) i uzrokovana je herpes simpleks virusom.

  • Najčešći simptomi su bol u očima, suzenje, crvenilo, osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na jaku svjetlost.

  • Liječnici postavljaju dijagnozu herpes simpleks keratitisa na temelju pregleda rožnice, a ponekad i uzimanjem brisa oka kako bi se potvrdio virus.

  • Liječenje se provodi antivirusnim lijekovima.

(Vidi također Uvod u poremećaje rožnice.)

Herpes simpleks virus (koji uzrokuje herpesne upale) nikada ne napušta tijelo nakon prvobitne (primarne) infekcije. Umjesto toga, virus ostaje u latentnoj (neaktivnoj) fazi u živcima. Ponekad se virus može reaktivirati i uzrokovati ponavljanje upale i dodatne simptome.

Primarne infekcije oka herpes simpleks virusom se obično javljaju u djece i uzrokuju blagi keratokonjunktivitis, upalu rožnice i spojnice (ovojnice koja oblaže vjeđe iznutra i prekriva bijeli dio oka).

Primarna infekcija obično prolazi bez liječenja. Međutim, ako se infekcija reaktivira, može ozbiljnije djelovati na rožnicu i može rezultirati privremenim ili trajnim gubitkom vida.

Simptomi

Simptomi primarne (prve) infekcije oka herpes simpleks virusom obično nalikuju onima kao kod uobičajenog konjunktivitisa, stoga se tada dijagnoza infekcije herpes simpleks virusom obično ne postavlja.

Simptomi reaktivacije uključuju suzenje, crvenilo, osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na jaku svjetlost. Rjeđe dođe do pogoršanja infekcije u smislu oticanja rožnice što zamagljuje vid. Što se infekcija češće ponavlja, veća je vjerojatnost jačeg oštećenja površine rožnice. Ponavljajuće infekcije mogu dovesti do stvaranja dubokih ulkusa, trajnih ožiljaka, razvoja krvnih žila koje urastaju u rožnicu i smanjenja osjeta površine oka.

Višekratna ponavljanja infekcije herpes simpleks virusom mogu dovesti do značajnog oštećenja vida, što može ostati trajno.

Dijagnoza

  • Oftalmološki pregled

  • Ponekad uzgoj stanica (kultura) ili drugi laboratorijski test

Za postavljanje dijagnoze herpes simpleks infekcije liječnik pregledava oko s procjepnom svjetiljkom (biomikroskopom) (instrument koji omogućava liječniku pregled oka pod velikim povećanjem). Tijekom pregleda liječnik može primijeniti kapi za oči koje sadrže žuto-zelenu boju nazvanu fluorescein. Fluorescein privremeno oboji oštećena područja rožnice u svijetlozelenu boju, tako da je moguće lakše vidjeti oštećenja koja nisu vidljiva na drugi način.

Ponekad liječnik može uzeti bris infektivnog područja kako bi potvrdio virus (virusna kultura).

Liječenje

  • Antivirusne kapi za oči

  • Antivirusni lijekovi koji se uzimaju na usta ili venski

  • Kortikosteroidne kapi za oči i kapi koje šire zjenicu

  • Ponekad uklanjanje zaraženih i oštećenih stanica oka

Liječenje herpes simpleks keratitisa treba započeti što je prije moguće.

Liječnik može propisati antivirusni lijek, kao što su trifluridin kapi za oči ili ganciklovir gel za oči.

Aciklovir, drugi antivirusni lijek, može se uzimati na usta ili venski (intravenski). Antivirusni lijek valaciklovir može se također uzimati usta.

Za duboke infekcije koje uzrokuju jaku upalnu reakciju u terapiji se mogu dati kortikosteroidne kapi i kapi koje šire zjenicu, kao što su ciklopentolat, atropin ili skopolamin.

U nekim slučajevima, kako bi se zacjeljivanje ubrzalo, oftalmolog (liječnik koji je specijalizirao procjenu i liječenje - kirurško i nekirurško - poremećaja oka) nježno pobriše rožnicu mekanim aplikatorom sa pamučnim vrhom da bi uklonio zaražene i oštećene stanice.