30. Gubitak tjelesne težine

Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.

Značajan nenamjerni gubitak tjelesne težine u ranije zdrave osobe često je nagovještaj skrivene sustavne bolesti. Prilikom uzimanja anamneze bolesnika bi uvijek trebalo upitati o promjeni tjelesne težine. Brzo mijenjanje težine unutar nekoliko dana upućuje na gubitak ili dobitak tekućine, dok se dugotrajne promjene obično odnose na gubitak tkivne mase. Gubitak 5% tjelesne težine u razdoblju od 6-12 mjeseci zahtijeva dijagnostičku obradu. Postupno mršavljenje je normalan fiziološki proces kod osoba starijih od 80 godina, ali ova demografska skupina također ima visok rizik za malignitet ili druge ozbiljne bolesti.

ETIOLOGIJA

Glavni uzroci nenamjernog mršavljenja mogu se podijeliti u četiri kategorije: (1.) maligne novotvorine, (2.) kronične upalne ili infektivne bolesti, (3.) metabolički poremećaji, ili (4.) psihijatrijski poremećaji (Tbl. 30-1). U starijih osoba najčešći uzroci gubitka tjelesne težine su depresija, rak i benigne bolesti probavnog sustava. Rak pluća i GI sustava su najčešći zloćudni tumori kod pacijenata koji gube tjelesnu težinu. U malđih osoba treba misliti na diabetes mellitus, hipertireozu, anoreksiju i infekcije, osobito infekciju HIV-om.

TABLICA 30-1 UZROCI GUBITKA TJELESNE TEŽINE

Rak

Endokrini i metabolički uzroci

Hipertireoza

Diabetes mellitus

Feokromocitom

Adrenalna insuficijencija

Gastrointestinalni poremećaji

Malapsorpcija

Opstrukcija

Peptički ulkus

Celijakija

Upalna bolest crijeva

Pancreatitis

Perniciozna anemija

Kardijalne bolesti

Kronična ishemija

Kronično kongestivno zatajivanje srca

Respiratorne bolesti

Emfizem

Kronična opstruktivna plućna bolest

Renalna insuficijencija

Reumatološke bolesti

Infekcije

HIV

Tuberkuloza

Parazitska infekcija

Subakutni bakterijski endokarditis

Lijekovi

Sedativi

Antibiotici

Nesteroidni protuupalni lijekovi

Inhibitori ponovne pohrane serotonina

Metformin

Levodopa

ACE inhibitori

Drugi lijekovi

Bolesti usne šupljine i zubiju

Karijes

Disgeuzija

Čimbenici povezani s dobi

Fiziološke promjene

Poremećaji okusa i mirisa

Funkcionalna invalidnost

Neurološki uzroci

Moždani udar

Parkinsonova bolest

Neuromuskularni poremećaji

Demencija

Socijalni uzroci

Izolacija

Ekonomske poteškoće

Psihijatrijski i bihevioralni uzroci

Depresija

Anksioznost

Tuga zbog gubitka bližnjih

Alkoholizam

Poremećaji prehrane

Povećana aktivnost ili fizičko opterećenje

Idiopatski

Kratice: ACE = angiotenzin konvertirajući enzim ili konvertaza angiotenzina.

KLINIČKA SLIKA

Prije poduzimanja opsežne dijagnostičke obrade, važno je utvrditi radi li se zbilja o gubitku tjelesne težine (i do 50% slučajeva navodnog mršavljenja se ne može potkrijepiti). Ako je nemoguće objektivno utvrditi razliku u promjeni težine, kao dokaz može poslužiti promjena rupice na remenu ili smanjenje konfekcijskog broja odjeće.

Anamneza mora odgovoriti na pitanja je li bolesnik imao ili ima vrućicu, bolove, zaduhu ili kašalj, palpitacije te neurološke bolesti. Treba uzeti u obzir i GI simptome, uključujući poteškoće hranjenja, disgeuziju, disfagiju, anoreksiju, mučninu i promjene u načinu pražnjenja stolice. Isto tako, treba uzeti epidemiološku anamnezu, raspitati se o putovanjima, navici pušenja, konzumiranju alkohola i uzimanju lijekova, o prijašnjim bolestima i operacijama, te uzeti obiteljsku anamnezu. Trebalo bi procijeniti i faktore rizika za infekciju HIV-om. U obzir treba uzeti i sve što bi moglo utjecati na prehranu, npr. znakove depresije, dokaze o demenciji, socijalne faktore, uključujući izolaciju, samoću i financijsko stanje.

Fizikalni pregled započinje mjerenjem tjelesne težine i određivanjem vitalnih znakova. Na koži treba tražiti znakove kao što su bljedilo, žutica, promjena turgora, ožiljci prijašnjih kirurških zahvata, te znakove sustavnih bolesti. Također, treba provjeriti ima li pacijent bjelkaste naslage u usnoj šupljini i na jeziku (mliječica; soor), bolesti zubi, uvećanu štitnu žlijezdu, adenopatiju, te respiratorne, kardijalne i abdominalne poremećaje. Muškarcima bi trebalo učiniti digitorektalni pregled, uključujući i pregled prostate, a ženama pregledati zdjelicu. Svima bi stolicu trebalo pregledati na skriveno krvarenje. Neurološki pregled obuhvaća procjenu duševnog stanja i probir (pretraživanje) na depresiju.

Osnovne laboratorijske pretrage prikazuje Tbl. 30-2, kao i odgovarajuću terapiju stanja koje je dovelo do gubitka tjelesne težine. Ako se uzrok mršavljenja ne ustanovi, umjesto ponavljanja dijagnostičkih pretraga preporučuje se kliničko praćenje bolesnika. Ako rezultati laboratorijskih nalaza nisu patološki, već unutar granica normale, to je povoljan prognostički znak.

TABLICA 30-2 PROBIRNE DIJAGNOSTIČKE PRETRAGE ZA NENAMJERNO MRŠAVLJENJE

Početna obrada

KKS

Elektroliti, kalcij, glukoza

Testovi za procjenu renalne i hepatalne funkcije

Pregled mokraće

Tireoliberin (TSH)

RTG prsnog koša

Preporučeni probirni testovi za rak

Dodatne pretrage

Testovi na HIV

Endoskopija gornjeg i/ili donjeg gastrointestinalnog trakta

Ultrazvuk abdomena

Kratice: KKS = kompletna krvna slika.

LIJEČENJE GUBITAK TJELESNE TEŽINE

Liječenje gubitka tjelesne težine trebalo bi biti usmjereno na otklanjanje i ispravljanje osnovnih fizičkih uzroka ili socijalnih okolnosti. U specifičnim situacijama, pripravci za nadopunu prehrane i lijekovi (megestrol acetat, dronabinol ili hormon rasta) mogu biti učinkoviti za stimulaciju apetita ili povećanje tjelesne težine.

Opširnije vidi u Robertson RG, Jameson JL: Involuntary Weight Loss, Pogl. 56, str. 274, HPIM-19.