Nosna kongestija i rinoreja

Nosna kongestija i rinoreja (iscjedak iz nosa) su izrazito česte tegobe koje se obično pojavljuju zajedno, no ponekad i zasebno.

Najčešći uzroci su:

  • Virusne infekcije
  • Alergijske reakcije

Kongestiju može izazvati suhi zrak. Nešto rjeđi uzrok je akutni sinusitis a strano tijelo u nosu je rijetkost (i nalazi se pretežito u djece).

Bolesnici koji rabe lokalne dekongestive >1 dana često osjećaju povratnu kongestiju kada učinci lijeka oslabe, zbog čega nastavljaju primjenjivati dekongestiv u začaranom krugu trajne, sve izraženije kongestije. Ovo zbivanje (rhinitis medicamentosa) može potrajati neko vrijeme i smatrati se nastavkom početne tegobe, a ne posljedicom njezinog liječenja.

Sadašnja anamneza treba utvrditi prirodu iscjetka (npr. vodenast, sluzav, gnojan, krvav) i je li kroničan ili recidivira, Ako recidivira, treba utvrditi bilo kakvu povezanost s mjestom života bolesnika, godišnjim dobom ili izlaganjem mogućim (brojnim) alergenima.

Osvrtom na druge organske sustave treba tražiti simptome mogućih uzroka, uključujući vrućicu i bol u području lica (sinusitis); suzenje iz očiju i svrbež (alergije) i grlobolju, malaksalost, vrućicu i kašalj (virusne infekcije gornjih dišnih putova).

Ranija anamneza treba sadržavati podatke o poznatim alergijama i postojanju dijabetesa ili oštećenju imunog sustava. U anamnezi o lijekovima treba ciljano pitati o lokalnoj primjeni dekongestiva.

Među vitalnim znakovima traži se vrućica.

Pregled se usmjerava na područje nosa i sinusa. Na licu se traži lokalno crvenilo iznad frontalnih i maksilarnih sinusa; u tim područjima palpacijom se traži i bol. Na nosnoj sluznici se gleda boja (npr. crvena ili blijeda), edem, boja i priroda iscjetka, te (osobito u djece) traži postojanje stranog tijela.

TABLICA 1

NEKI UZROCI NOSNE KONGESTIJE I RINOREJE

Uzrok

Sugestivni nalazi

Dijagnostički pristup

Akutni sinusitis

Mukopurulentni iscjedak, često jednostran; sluznica crvena, često neugodan ili metalni okus, žarišna bol u području lica ili glavobolja te crvenilo ili bol u području iznad maksilarnog ili frontalnog sinusa

Klinička obrada

U dijabetičara, imunokompromitiranih i teških bolesnika u obzir dolazi i CT

Alergije

Vodenasti iscjedak; kihanje; suzenje i svrbež u očima; blijeda, nabubrena nosna sluznica; simptomi obično povezani s godišnjim dobom ili izlaganjem mogućim uzrocima

Klinička obrada

Pretjerana uporaba dekongestiva

Povratna kongestija uz slabljenje učinka dekongestiva; blijeda, jako natečena sluznica

Klinička obrada

Strano tijelo u nosu

Jednostrani iscjedak neugodna mirisa (ponekad sukrvav) u djeteta

Klinička obrada

Vazomotorni rinitis

Recidivirajući vodenasti iscjedak; kihanje; crvena, natečena sluznica; ne pronalazi se uzroka

Klinička obrada

Virusna infekcija gornjeg dišnog sustava

Iscjedak je vodenast do sluzav, praćen grloboljom, malaksalošću i crvenilom nosne sluznice

Klinička obrada

Simptomi i pregled su obično dovoljni da ukažu na dijagnozu (vidi Tablicu 1).

U djece, jednostrani iscjedak neugodna mirisa ukazuje na strano tijelo u nosu. Ako se strano tijelo ne vidi, a gnojna rinoreja traje >10 dana, praćena zamorom i kašljem, posumnja se na sinusitis.

Kod akutnih nosnih simptoma, pretrage općenito nisu potrebne, osim ukoliko se ne sumnja na invazivni sinusitis u dijabetičara ili imunokompromitiranog bolesnika; njima treba učiniti CT.

ZNAKOVI ZA UZBUNU

  • Jednostrani iscjedak, osobito ako je gnojan ili krvav
  • Bol u području lica

Specifični poremećaji se liječe. Simptomatsko ublaženje kongestije se može postići lokalnom ili peroralnom primjenom dekongestiva. Lokalni je dekongestiv oksimetazolin, u dozi od 2 uštrcka u svaku nosnicu jednom ili dva puta/dan tijekom 3 dana. U oralne dekongestive spada pseudofedrin u dozi od 60 mg dva puta dnevno. Dugotrajnu primjenu treba izbjegavati.

Virusnu rinoreju se može liječiti peroralnim antihistaminicima (npr. difenhidraminom u dozi od 25 do 50 mg po. dva puta dnevno), što se i preporučuje zbog njihovih antikolinergičnih osobina nevezanih za H2-blokirajuće osobine.

Alergijska kongestija i rinoreja se mogu liječiti antihistaminicima; u tim slučajevima primjena neantikolinergičnih antihistaminika (npr. feksofenadina u dozi od 60 mg po. dva puta dnevno) prema potrebi izaziva manje neželjenih učinaka. Kortikosteroidi za intranazalnu primjenu (npr. mometazon u dozi od 2 uštrcka u svaku nosnicu dnevno) također donose olakšanje.

Primjena antihistaminika ili dekongestiva ne preporučuje se davati djeci <6 god.

Antihistaminici mogu imati i sedirajuće i antikolinergične učinke te ih se u starijih treba primjenjivati u manjim dozama. Slično tome, simpatomimetike treba primjenjivati u najnižim dozama koje su klinički učinkovite.

NAJVAŽNIJE

  • U većini slučajeva nosna kongestija i rinoreja su uzrokovane infekcijama gornjih dišnih putova ili alergijama.
  • U djece u obzir dolazi i strano tijelo.
  • U obzir također dolazi i povratni učinak pretjerane uporabe lokalnih dekongestiva.